Генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш ги критикуваше земјите кои ги игнорирале препораките на СЗО во екот на пандемијата на коронавирус.

Тој оцени дека светот платил висока цена поради различните стратегии.

„Видовме изрази на солидарност, но многу малку единство во нашиот одговор на Ковид-19. Земјите следеа различни стратегии, понекогаш и контрадикторни, а сите плаќаме висока цена“, рече Гутереш на видео конференцијата на отворањето на годишниот состанок на Светската здравствена организација (СЗО).

Генералниот секретар на ОН исто така укажа дека голем број на земји ги игнорирале препораките на СЗО.

„Како последица на тоа, вирусот се рашири низ целиот свет и сега се движи кон земјите на југ каде што може да има уште пофатални последици“, предупреди Гутереш, повикувајќи на голем меѓународен напор за светот да се соочи со оваа трагедија.

„Се надевам дека истражувањата за вакцина се еден вид почетна точка“, рече тој.

Светското здравствено собрание, за прв пат во историјата се одржува виртуелно и поради пандемијата ќе трае само два дена.

И покрај тензиите меѓу Вашингтон и Пекинг, земјите се надеваат дека со консензус ќе ја усвојат резолуцијата, поднесена од страна на Европската унија.

Резолуцијата повикува на почеток на процесот на проценка што е можно поскоро, со цел да се испита меѓународниот здравствен одговор и мерките на СЗО во борбата против пандемијата.