Од денеска во Собранието започнува работата на Анкетната комисија за случајот со Онкологија.

Комисијата ќе биде надлежна за утврдување на хронологијата на настаните и околностите во ЈЗУ Универзитетска клиника за радиотерапија и онкологија, односно, дали со скандалот биле загрозени основите човекови права на пациентите коишто се лекувале, политичката одговорност, како и изготвување заклучоци и препораки кои ќе имаат за цел да поведат постапка за утврдување на одговорност на носителите на јавните функции и спречување натамошна злоупотреба.

Пратеничката од редовите на ВМРО-ДПМНЕ, Рашела Мизрахи, која претседава со Анкетната комисија вчера рече дека ќе ги заложи сите свои знаења, умеење, труд и со сите останати колеги од комисијата како и новинарите, за да излезе вистината на виделина. Ако Анкетната комисија одлучи, рече Мизрахи, на разговор ќе бидат повикани сите релевантни институци и функционери.