Непознато лице отворило оган во близина на болница во главниот град на Франција. Еден маж е убиен, една жена е тешко ранета. Во моментов нема говор за терористички акт.

Злосторството се случи пред клиниката Анри Данан на Црвениот крст во 16-тииот париски арондисман во Париз. Француската болница е специјализирана за лекување на стари лица; во моментов има и центар за вакцинација против коронавирусот..

Според првичните информации од полицијата и противпожарната служба, еден маж е убиен. Уште една жена, пак е потешко повредена. За неа се вели дека е член на персоналот за безбедност во болницата.

Наводниот сторител испукал неколку истрели, се вели натаму во соопштението на полицијата. За него се вели дека побегнал од сцената на пукотницата со моторцикл.

Пресметка на криминални банди?

„Слушнав тресок и видов човек со качулка кое испука еден куршум и видов друг човек на земја“, изјави за француските медиуми менаџерот на ресторан спроти местото на злосторството.

Според овој очевидец напаѓачот ја застрелал жртвата од непосредна близина, а потоа се качил на неговиот моторцикл и се оддалечил од местото на злосторството.

Според досегашните сознанија  властите во Париз не се сомневаат во терористичка заднина на злосторството.  Се претпоставува дека станува збор за пресметка на криминални банди.