Интервју со градоначалникот на Центар, Саша Богдановиќ: Центар е инклузивна општина, која е во дослух со граѓаните на дневна основа

39

Интервју со Саша Богдановиќ, актуелен градоначалник на општина Центар.

Азманоски: Саша, ги распишаа локалните избори, за Општина Центар сѐ уште вашата партија се нема изјаснето по однос на утврден кандидат. Зошто СДСМ да застане позади Вашата кандидатура, што е тоа што ќе им го понудите на жителите на Општина Центар? 

Богдановиќ: Најпрво, дозволете да се заблагодарам на интересот и можноста за ова интервју. На центарци веќе 4 години јас и мојот тим им нудиме подобри услови за живот. Тоа значи подобри основни училишта и детски градинки, почиста и поздрава општина, општина која верувам дека ќе биде пример и за другите општини не само во Скопје, туку и за општините во државата. Како што знаете, го завршивме основното училиште „Киро Глигоров“ во Капиштец, прво во општината по 50 години. Реконструираме градинки, улици, детски игралишта, помагаме на сите наши сограѓани како знаеме и умееме. Тука морам да напоменам и дека во време на КОВИД 19 пандемијата секојдневно општинските ресурси беа ставени на располагање за помош и поддршка на сите оние наши сограѓани на кои им беа потребни, вклучително и полициските станици, кои одлично си ја вршеа својата работа во тоа време. За само две години, заклучно со крајот на летото ќе имаме реконструирани 37 улици, бројка на која можат да позавидат и градоначалници од светските метрополи. Имаме уште многу започнати проекти за кои знам и верувам дека ќе бидат од големо значење за сите жители на Центар, но и за граѓаните на Скопје и останатиот дел од Северна Македонија.

Азманоски: Колкав е процентот на реализираните проекти од Вашата програма со која ги добивте изборите во 2017-та година?

Богдановиќ: Процентот е доста висок. Ако се водите од програмата, лесно забележливи се резултатите. Тие се видливи на секој чекор и тука немаме што да криеме. Овде сакам да го нагласам и тн. „мораториум за градби“, односно Одлуката за неспроведување на одобренија за градба, која се покажа како клучна во борбата со бесправното градење во општината и на некој начин, доведе во ред некои работи кои ги мачеа центарци веќе долго време. Борбата не беше лесна, имавме притисоци од сите страни, но сепак на крајот со помош на советниците од Советот на Општина Центар останавме на ветеното. Донесовме 9 ДУП-ови со апсолутно почитување на сите чекори од процедурите, со кои избришавме неколку комерцијални објекти, а зачувавме над 14.000 метри  квадратни урбано зеленило и маалски паркчиња. За жал, Уставниот суд ја укина таа одлука како неуставна и ги врати во употреба старите ДУП-ови, носени во 4 часот наутро од страна на ВМРО-ДПМНЕ. Но, нашата борба за регулирање на хаосот во урбанизмот ќе продолжи и во наредниот мандат секако, со нови средства и методи и согласно постоечките позитивни законски решенија.

Азманоски: Колку капитални инвестиции се реализирани во Вашата општина?

Богдановиќ: Имаме неколку капитални инвестиции, на кои сум особено горд. Како што кажав погоре, го довршивме основното училиште „Киро Глигоров“ во Капиштец, едно од најмодерните училишта во регионот. Проектот за училиштето освои неколку домашни и меѓународни награди за архитектура, а интересот за запишување на деца во училиштето не бил никогаш поголем. Заедно со Министерството за труд и социјална политика и Светска банка целосно го реконструиравме објектот „Пепелашка“ на детската градинка „Р.Ј. Корчагин“ исто како „Киро Глигоров“, со најсовремени материјали и методи, кои допрва ќе го дадат својот резултат. По 40 години ја реконструиравме уличната мрежа во населбата Крњево, го урбанизиравме Маџир Маало, а во населбата Пролет веќе ја вцртавме новата детска градинка, прва ваква градинка во овој дел од Центар. Привршува реконструкцијата на улицата „Орце Николов“ во Дебар Маало, една од најважните градски сообраќајници, а во полн ек е и реконструкцијата на улицата „Народен Фронт“ во Капиштец, но не застануваме тука, нѐ чека уште работа пред нас, за уште поубава и поуредна општина.

Азманоски: Што е тоа што го имате направено во Центар, на кое се гордеете како Ваш проект? 

Богдановиќ:Особено сум горд на тоа што со донесувањето на новите 9 ДУП-ови успеавме да избориме неколку важни битки со бришење на комерцијални објекти и зачувување на над 14.000 метри квадратни зеленило. Верувам дека во наредниот мандат, доколку ја добијам довербата, ќе направиме уште повеќе за заштитата на животната средина. Исто така, особено сум горд што Општина Центар досега никогаш не била во подобра финансиска позиција. Наплативме над 4.000.000 евра по основ на разни судски пресуди, договорни казни и активирани банкарски гаранции. Моментално, на сметката имаме нешто околу 2.000.000 евра и општината ги има раздолжени сите долгови кон доверителите кои се таложеле низ годините наназад. Тоа едноставно, не е мала работа и требаше добар менаџмент за да стигнеме онаму каде што сме денес. Многу општини во државата и сега мака мачат со долговите од минатото.

Азманоски: Што е тоа што можете да им го ветите на центарци доколку ја добиете довербата на изборите?

Богдановиќ: На моите сограѓани, како и досега, можам да им ветам посветена работа и уште многу добри резултати. Нашата обврска како градоначалници е секојдневно да работиме и да се трудиме, овозможувајќи им добри услови за живот на жителите, но и за престој и транзит на граѓаните од останатите скопски општини и граѓаните на државата. Центар е инклузивна општина, која е во дослух со граѓаните на дневна основа. Работиме заедно со граѓаните за подоцна, заедно да уживаме во сработеното. Јас како градоначалник заедно со мојот тим, доколку ја добијам довербата од СДСМ, на центарци можам да им го ветам само најдоброто и ништо помалку.

 

Разговараше: Виктор Азманоски