Загрижени се од власта затоа што ако тој КАТО-систем бил функционален, тогаш многу јасно ќе дојдевме до одговорот на суштинските прашања кој е тој што ги злоупотребил животите на оние луѓе што, за жал, поради недоволна медицинска грижа, беа загубени изминатите години, изјави претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, при посетата на општина Бутел одговарајќи на новинарско прашање за скандалот на Онкологија.

Мицкоски истакна дека разбира што актуелниот министер мора да бара изговори затоа што таква му е насоката, но нема оправдување ни за него ни за надлежните органи.

„Го разбирам овој министер дека мора да бара изговори, не можам да го оправдам бидејќи таква насока добил од коалицијата и претпоставените. Не можам да ги оправдам ниту надлежните органи, кои сè уште, по толку недели, не излегоа со јасна детекција кој е тој виновник што предизвикал ова да се случува“, рече Мицкоски.

Тој додаде дека идната власт на ВМРО-ДПМНЕ има намера сериозно да го реши овој проблем и виновниците да одговараат.

„Повторно ќе кажам од мое име и името на семејствата жртви на овој грозоморен и траурен настан што се случувал на Клиниката за онкологија, многу бргу од денеска ќе имаме нова влада од ВМРО-ДПМНЕ, која има сериозно во корен да се зафати со решавање на овој проблем и сите оние за кои постои основано сомневање и докази дека се богателе на грбот на животите на нашите сограѓани има сериозно да одговараат“, потенцира Мицкоски.