Истражувањата во Франција покажале дека никотинот може да заштити од коронавирус, а во тек се превентивни и терапевтски студии на пациентите кои ќе се спроведат во париската болница „Ла Питие-Салпетриере“.

Хипотезата за заштитниот ефект на никотинот е поддржана од нискиот процент на пушачи меѓу пациентите хоспитализирани поради Ковид-19 ширум светот, а добила и потврда во новата француска студија на 350 пациенти на болничко лекување и уште 150 кои имаат поблаги симптоми.

„Само пет проценти од нив се пушачи, што е несразмерно помалку отколку во вкупното население“, рече Захир Амура, професор по интерна медицина, кој ја спроведе студијата.

Веднаш штом се добие зелено светло од министерот за здравство, Оливие Веран, ќе се применуваат никотински фластери во различни дози на три испитувања – како превентива за медицинските работници, како терапија за хоспитализирани пациенти да утврдат дали ги ублажуваат симптомите и за пациенти со тешка клиничка слика кои се на интензивна нега, рече професорот Амура.

Студијата, се разбира, не треба да ги поттикнува луѓето да пушат цигари, велат истражувачите. Никотинот е сè уште штетен за белите дробови, срцето и општата здравствена состојба.