Од новоформираниот пензионерски синдикат при Конфедерација на слободни синдикати сакаат активно да преговараат со надлежните за да издејствуваат минимална пензија во Македонија што поскоро.

Велат дека формирањето на пензионерски синдикати е нормална пракса во западноевропските држави со цел навреме да се обезбедат пристојни услови за живот на сегашните и идните пензионери, пренесува Алфа.

Најниската пензија во меѓувреме се зголеми за 105%, односно од 4.330 денари во 2006 година, скокна на 8.895 денари во декември 2016 година.