Истакнатиот македонски писател Александар Прокопиев е објавен во рамки на антологијата на светската хаику поезија насловена „Длабока светлина“, каде се застапени 460 автори од дури 77 држави, и сите хаику песни во изданието се преведени на српски и англиски јазик.

Приредувач на антологијата е Дејан Богоевиќ, издавач е Пресинг од Србија.

Прокопиев е застапен со следните хаику песни:

 

Пет ноќи празен

домот остарелз

а цела година.

 

*Солза на дланка.

„Чувај се од вода, синко“ –

му вели гатачката.