САД следната година има намера а го намали бројот на бегалци што ќе влезат во земјата на 30.000, што е за 15.000 помалку од до сега.

„Предложивме вселување на 30.000 бегалци со новите ограничувања, како и преоцесирање на повеќе од 280.000 баратели на азил” вели Помпео во Стејт департментот.

Прифаќањето на бегалците е ограничено од лани на 45.000 најниско ниво оф 1980 година, кога прв пат беше воведена модерната бегалска програма.

Претседателот Доналд Трамп вели во кампањата во 2016 госин построги мигрантски рестрикции, а неговата администрација во минатите години го намали борјот на бегалци за прифаќање низ извршни уредби и политиката на „затворање врати“.