На почетокот на денот пожарот на отворен простор помеѓу селата Иванковци и Мамутчево во општина Велес и кај с. Милино во општина Лозово се разгоре. Поради временските услови, конкретно силен ветер, тој се проширува и зафати делови од боровата шума во тој реон. Градоначалникот на општина Лозово, Бошко Цветковски, кој е на терен заедно со тимовите за гаснење на големиот пожар, преку единствениот број за итни повици 112 во ЦУК побара ангажирање авиони за гаснење на пожарот.

Директорот на Центарот за управување со кризи, Стојанче Ангелов, веднаш при координацијата за гаснење на пожарот меѓу Лозово и Велес даде насоки за упатување еден хеликоптер „бел“ од МВР за гаснење на таа локација по хеликоптерскиот ангажман и дејството врз пожарот кај с. Кондово, Скопско. Ангелов информира дека истовремено при координацијата дал насоки за да полетаат и двата противпожарни авиона „ер трактор“ од ДЗС, кои веќе дејствуваат на теренот.

„Конкретно, во Регионалниот ЦУК Велес пожарникарите на ТППЕ Велес дејствуваат од вчера врз пожарот на отворен простор помеѓу селата Иванковци и Мамутчево во општина Велес и кај с. Милино во општина Лозово. На терен дејствувале 17 пожарникари со четири ПП-возила од ТППЕ Велес, од ЈП „Национални шуми“ – подружница „Бабуна“ од Велес дејствува екипа од пет вработени со едно теренско возило, а од страната на Свети Николе дејствува една екипа од 5 пожарникари со теренско возило од ТППЕ Св. Николе, со тим од 4 вработени од ЈП „Национални шуми“ – подружница „Шумарство“ од Свети Николе.

Денеска, временските услови сè уште се во прилог на пожарите, а силниот ветер ги разгорува и тимовите храбри пожарникари и пилоти од повеќе институции од Системот за управување со кризи (ЦУК) имаат сè уште полни раце работа и мора да дејствуваат како и што дејствуваат, сега и веднаш, иако од утре се најавуваат врнежи од дожд и студено време од УХМР. Едноставно, денешните сериозни пожари што сè уште горат во земјата не ги засега утрешната најава за дожд. Конкретно, под влијание на влажен и студен бран утре времето се предвидува дека ќе биде облачно и студено со повремени врнежи од дожд. Наместа врнежите ќе бидат пообилни, особено во западните делови (над 20 l/m2), а дневната температура утре ќе биде во интервал од 9 до 15 степени. За очекување е дека од утре пожарите значително ќе намалат во нашата земја“, информираат од ЦУК.