Љубов која не бара

Која не тежи

Која не боли како бодеж

Љубов која нема облаци

Која не лее солзи

И која не знае за лузни

Љубов која не ја валка душата

Која не тежи ко земја црна

Која не е како надгробен споменик

Љубов која не бара помен

Како кај умрен 40 дена

И која нема задушница

Љубов која во лето лековита сенка е

А во зима топла прекривка

А на пролет и есен шарен свет

Љубов слатка како овошка

Чиј сок во усни се топи

И која леплива сласт остава

Љубов која е вода изворска

Жед да изгаси

Тело и душа да искрепи

Љубов во која страв нема

Која е храбра како воин

Која сила дава за чекор напред

Љубов која кантар нема

Која не се купува

Онаа која не се продава за алтани

Љубов која трае

Во која векот ден е

А денот свети ко сонце

Љубов која утеха носи

Која нема прашалници

Која не бара одговори

Љубов пиле

Љубов во која своја ќе си

И оној карши тебе таква ќе те љуби

Љубов во која зборот е мек ко памук

Допирот лесен ко тивок ветар

Погледот како молитва тивка

Љубов душо

Онаа која прва станува

Дури и тогаш кога чоек има

И сито и решето минато

И зад себе многу бол оставено

Љубов

Онаа која ќе те подмлади

Онаа која ќе те разубави

И на секоја бразда роза ќе посади

И на секоја лузна градина од убост ќе никни

Таква љубов

Таа љубов

Првата љубов која и последна ќе остани

 

Ана Бунтеска

loading...