Никој не ужива да станува од кревет во овој период од годината. Потребна е голема мотивација за да се охрабрите да се извлечете од пријатен, топол кревет и во ледена, сè уште незагреана просторија. Ранобудниците ќе знаат и колку се мрачни јануарските утра, бидејќи сонцето често спие повеќе од нас во овој период од годината.

Но, клучот за добар ден често е поврзан со вашиот сон. Ова се должи на она што е познато како деноноќен ритам – 24-часовен внатрешен часовник во нашиот мозок кој ги „регулира циклусите на будност и поспаност“ што реагира на „светлините промени во нашата околина“.

Истражувачите велат дека овој концепт еволуирал за да им помогне на луѓето „да се прилагодат на промените во нашата средина и да ги предвидат промените во зрачењето, температурата и достапноста на храната“. Во основа, тоа им помогнало на пештерските луѓе (кои немаа будилници) да знаат кога да одат да спијат и кога да се разбудат. Но, навиката што многумина од нас ја прифатија благодарение на напредокот на технологијата може да биде основната причина за проблеми со спиењето и може да ви предизвика лош ден.

Извинете што ја објавуваме лошата вест, но никогаш не треба да останете во кревет откако ќе се вклучи алармот. Така е, одолејте на искушението да го одложите алармот додека се обидувате да спиете уште седум минути, или ќе го нарушите вашиот деноноќен ритам.

Тоа е она што д-р Челси Роршаиб, невролог и главен експерт за спиење во Веспер, го прави секој ден. „Никогаш не останувам во кревет и не правам активности во него кои не се поврзани со спиењето и интимноста“, вели таа.

„Ова значи дека кога ќе се разбудам, веднаш станувам од креветот и одам на друго место во мојата куќа.“ Д-р. Роршаиб вели дека ова ѝ помага да ја одржи „мозочната асоцијација дека спалната соба е само место за одмор“, што помага да се промовира „висок квалитет на спиење“.

Експертите од Sleep Foundation се согласуваат и велат дека сонот што го добивате помеѓу гласните будилници ќе биде фрагментиран и нема да донесе никакви здравствени придобивки. Всушност, тие велат дека тоа всушност е поврзано со „зголемен стрес“ и други штетни несакани ефекти, пренесува Mirror.

„Наместо да одредите време за дремење наутро, можеби е покорисно да го поставите алармот малку подоцна и да избегнувате дремење за да го зголемите количеството и квалитетот на сонот“, препорачуваат експертите. „Ако ви е тешко да станете откако ќе го слушнете првиот аларм, тргнете го алармот подалеку од креветот за да поттикнете будност“.