Хантер Бајден беше осуден за три обвиненија, а обвинителите рекоа дека лажел на формулар кога купил револвер Колт Кобра во октомври 2018 година, велејќи дека не бил корисник или зависник од дрога.

Хантер Бајден се изјасни дека не е виновен по обвиненијата за кривично дело, кои вклучуваат лажење за неговата зависност при пополнување на владина проверка при купување револвер и нелегално поседување пиштол 11 дена.

Пресудите беа донесени откако поротата расправаше околу 3 часа.

Неговиот адвокат Абе Лоуел им кажа на поротниците дека неговиот клиент не се обидува да измами бидејќи бил чист кога го купил пиштолот и не се сметал за корисник на дрога во тоа време.

Хантер Бајден не сведочеше на судењето, кое се одржа во родниот град на Бајден, Вилмингтон, Делавер.

Според упатствата за казнување за обвиненијата за оружје, казните се движат од 15 до 21 месец, но правните експерти велат дека обвинетите во слични случаи често добиваат пократки казни.

Тие, исто така, имаат помала веројатност да добијат затворска казна доколку ги почитуваат условите за предистражна постапка.

Случајот следи по друг историски преседан минатиот месец, кога Доналд Трамп стана првиот поранешен американски претседател кој беше осуден за кривично дело.