Претресите и апсењата во Клиниката за Онкологија ги спроведува Бирото за јавна безбедност заедно со Обвинителството, а новиот министер Панче Тошковски воопшто и не знаел за акцијата, брифираат извори од истрагата.

Акцијата ја спроведуваат кадрите на Оливер Спасовски, во чие време и почна акцијата. Од таму смешни се тврдењата на ботови на ВМРО-ДПМНЕ дека новиот министер почнал со акции. Тој воопшто и нема назначено ниту еден началник од тие што му следуваат.