Вчера јавно ги презентиравме договорите за консултантски услуги при тендери на кланот Мицковски од Машинскиот факултет за потребите на државната компанија ЕЛЕМ, рече на денешната прес-конференција Митко Андреевски, претседател на Комисија за енергетика на СДСМ.

Непотизмот од машинскиот факултет Мицковски продолжува да го применува и во самата партија со носителката во ИЕ 1, Гордана Силјановска, додава Андреевски.

Главното прашање што го поставивме вчера, а не ни беше одговорено, ќе го поставиме и денеска: зошто лидерот на опозицијата ја крие својата имотна состојба?

Одговорот е јасен, Мицкоски нешто крие!

Тој е лично е косопственик на 3 мали хидроелектрани кои по примерот на договорот на Груевски и ОКТА има загарантиран 20 годишен договор по цени на струја коишто ја плаќаме ние граѓаните.

Секој еден граѓанин , секое семејство плаќа за овие хидроелектрани. Сумите кои ние граѓаните сме му ги платиле се следни: Или вкупно кумулативно во период од:

2016: 986.513 денари

2017: 15.269.030 денари

2018: 19.398.444 денари

2019: 21.145.834 денари или вкупно 56.802.821 денари.

Затоа ја покачија цената на електричната енергија за повеќе од 100%,

Затоа ја укинаа евтината тарифа,

Затоа не сакаа да го либерализираат пазарот на електрична енергија.

 

Денес станува појасно и зошто ист ваков 15 годишен договор му имаат дадено на Пелагонија Енерџи на Орце Камчев, а сумите кои се наплатени од граѓаните се:

2015 година 149.869.371 денари

2016 година 370.061.640 денари

2017 година 564.829.354 денари

2018 година 605.322.865 денари

2019 година 351.509.045 денари

Или вкупно: над 2 милијарди денари (2.041. 591. 275) или повеќе од 33 милиони евра.

За сликата да биде комплетна им помогнал и некој во Регулаторна комисија за Енергетика. Тоа во минатото не го знаевме, но денеска го знаеме.

Тој некој е претседателката на комисијата за енергетика на ВМРО-ДПМНЕ, Елена Маркова, која како член на регулаторна комисија од 2011 до 2017 од функција на член гласала за доделување на лиценци на наведените фирми и личности, Мицкоски да добие.

и истата гласала за:

– укинување на евтина тарифа,

– покачување на струјата за 100%,

– не носењето на новиот закон за енергетика,

– исклучените граѓани од парно на територијата на Град Скопје кој иако не користат да плаќаат сметки за парно греење.

Почитувани граѓани, денес е последен ден од кампањата.

Замислете што се може да направи ВМРО-ДПМНЕ ако повторно им се укаже можност! Замислете го Мицковски што ќе стори за себе преку вашите сметки од позиција на премиер!

Затоа во среда на 15 јули треба да гласаме за СДСМ и коалицијата „Можеме“.