Вредноста на криптовалутата биткоин се искачи над 50.000 долари и во еден момент го достигна највисокото ниво во последните две години.

Биткоинот во еден момент се искачи на 50.334,00 долари, според платформата Coin Metrics со седиште во Бостон, што е највисоко од декември 2021 година, пренесува CNN (CNBC).

Водечката криптовалута имаше извонреден раст минатата недела кога вредноста на Биткоинот се зголеми за 10,76 отсто.

Позитивното расположение се врати во криптото по големите одливи од Grayscale Bitcoin ETF го намалија расположението во текот на изминатиот месец. Не само што се намалуваат овие одливи, туку се зголемуваат и приливите. Покрај тоа, биткоинот ја освои понудата на берзата минатата недела, каде што S&P 500 премина 5.000 минатата недела.

„Неколку фактори влијаат на динамиката на пазарот, вклучително и усвојувањето на полабава монетарна политика во Кина, што доведе до зголемено купување на средства, особено биткоин и акции“, рече Џејмс Батерфил, раководител на истражување во менаџерот на средства фокусиран на крипто, CoinShares.