На покана на германската министерка за надворешни работи, Аналена Бербок, министерот за надворешни работи, Бујар Османи, денес ќе престојува во работна посета во Германија, каде што ќе учествува на министерската конференција „Проширена, посилна Унија“, организирана од Сојузното министерство за надворешни работи.

Османи ќе има обраќање во воведниот дел на конференцијата заедно со министрите за надворешни работи на Германија, Аналена Бербок, на Шпанија, Џозе Мануел Албарес, на Словенија, Тања Фајон, и на Украина, Дмитро Кулеба.

Министерската конференција, чија цел е размена на мислења во однос на подготвеноста на Унијата за проширување и на идните земји членки за членство во ЕУ, се одржува непосредно пред Европската комисија да го објави својот пакет за проширување заедно со извештаите за земјите, кои ќе дадат препораки за конкретни чекори за кои ќе одлучува Европскиот совет во декември.

На маргините на конференцијата Османи ќе оствари многубројни средби со свои колеги од земјите членки на ЕУ и од регионот, соопшти Министерството за надворешни работи.