Грција ја блокира Албанија на нејзиниот пат кон ЕУ поради билатерален спор

10
Грција го блокира писмото од 27-те земји-членки до Комисијата на ЕУ за отворање на првите пет поглавја од пристапниот процес, потврди извор за Еурактив, додавајќи дека Атина врши притисок врз Тирана да покаже „креативност“ за да се реши тековната билатерална криза.

Тензиите меѓу Грција и Албанија се од мај кога Фреди Белери, етнички грчки кандидат за градоначалник, беше уапсен два дена пред локалните избори под сомнение за купување гласови.

Тој победи на изборите во Химара во јужна Албанија со неколку гласови, но не можеше да положи заклетва како градоначалник поради апсење и покрај апелите да му биде дозволено да ја положи заклетватас или да му се намали казната за друга безбедносна мерка.

Атина постојано ја повикува Албанија да му дозволи да положи заклетва, нарекувајќи ја одлуката политички и етнички мотивирана. Албанската влада соопшти дека не може да се меша во судските постапки и дека правосудниот систем мора да го следи својот пат.

Според изворот на Еурактив, Атина истакнува неколку прашања поврзани со владеењето на правото, како што е случајот Белери и спроведувањето на некои закони поврзани со албанското грчко малцинство, како што се имотните права. Истиот извор истакна дека проблем има и во пописот што во моментов се спроведува, бидејќи имало пријавени случаи каде на припадниците на грчкото малцинство не им биле поставувани прашања за религија или јазик.

„Атина не ја затвора вратата (за пристапувањето во ЕУ), но има некои прашања што треба да се решат. Како што стојат работите веќе три недели, процесот не може да продолжи“, рече изворот.

Тој нагласува дека албанската страна мора да покаже „креативност“ за да се реши кризата со Белери.

Атина бара да му се дозволи да биде инаугуриран како градоначалник бидејќи тоа е административна одлука што може да ја донесе албанската влада, а не судска – а потоа независното судство да ги носи своите одлуки.

Критичарите во Атина рекоа дека има деловна мотивација зад ситуацијата, што сугерира дека албанската влада сака да ја задржи контролата врз градежните дозволи издадени во Химара, популарна летна дестинација со профитабилен пазар на недвижности, што го прави Белери, кој го претставува грчкото малцинство и албанското опозицијата, политичка закана, која Тирана ја негира.