Свеченоста на доделувањето на наградите „Златен глобус“ ќе се спроведе во февруари 2021 година, соопштија организаторите на официјалната интернет-страница.

-Утврден е нов датум за 78-та церемонија за доделување на наградите „Златен глобус“ 2021 година. Со задоволство соопштуваме дека настанот ќе се одржи во недела на 28 февруари 2021 година. Свеченоста ќе биде емитувана во живо од телевизиската компанија Ен-би-си од „Беверли Хилтон“ во Беверли Хилс, Калифорнија, се вели во известувањето.

Обично, наградите се доделуваат во првата недела на јануари, но сега тоа е поместено поради пандемијата на коронавирусот.

Наградата „Златен глобус“ ја врачува Асоцијацијата на новинари од странство, акредитирани во Холивуд. Се доделува еднаш годишно и, по престиж, е на второ место, по Оскарот. Одличијата опфаќаат 25 категории од областа на филмот и телевизијата. Наградите биле востановени 1943., од осум новинари од странство. Првото доделување се одржало 1944 година. Победниците денес се определуваат од 93 членови на Асоцијацијата.