„Иво, зошто ме местиш“, го праша Зоран Заев сведокот во „Поткуп“ на денешното рочиште во кривичниот суд во Скопје. Премиерот Заев, кој е обвинет во случајот „Поткуп“, повеќе од половина час го испрашуваше во судницата сведокот Иван Николов Сачевалиев.  На прашањето дали кога претходно поднел барање за легализација на цистерна му бил побаран поткуп, сведокот одговори дека за тој случај не му бил баран поткуп.

Заев рече денот кога ги објавувал бомбите во Универзалната сала, тој му се јавил на сведокот и му рекол: „Иво, како не ти е срам? Со месеци и години се обидуваш да ме наместиш? Имаш внуци и никогаш си немал ни еден проблем од мене? Зошто се обидуваш да ме наместиш?”, рече Заев за снимката во неговиот кабинет.

Сведокот на прашањето на Заев рече дека не разговарале за градежните материјали, донација за црквата. Адвокатите прашаа, а сведокот одговори дека против него била отворена истрага. На прашањето дали таа била истрага била затворена истата година кога го пријавил случајот со поткупот во МВР, сведокот не можеше точно да се сети, но рече дека најверојатно станува збор за 2011 година, а не 2013 година кога пријавил поткуп.

Заев го прашуваше сведокот за неговата дадена изјава дека за пола час му дале од МВР палто со опрема за снимање видео. „Како е можно да тврдите дека за 10 до 15 минути сте дошле во мојот кабинет, ако на МВР му требало половина час за за ја намести опремата“, праша Заев. „Видеоснимките ги видов на телевизија“, рече сведокот.

На продолжението на глaвната расправа за случајот „Поткуп”, во кој е обвинет Зоран Заев дека ја злоупотребил функцијата градоначалник на Струмица и барал 200.000 евра поткуп за легализирање земјиште, сведокот Иван Николов Сачевалиев одговараше и на прашањата на адвокатот на Заев, Филип Медарски. Тој на прашање на Медарски, рече дека во Управата за безбедност и контразузнавање се сретнал со Митко Чавков, кој им рекол на колегите во МВР дека сведокот е најработливиот човек во Струмица.

Сведокот додаде дека со Чавков се сретнал само уште еднаш, кога барал соработка со неговиот син Иван, кој, пак, имал градежна фирма. Но, не договориле соработка бидејќи добил друга подобра понуда. Сведокот Сачевалиев рече дека се сеќава дека потпишал два записника, а третиот го видел во судницата. Медарски му предочи три записници од сослушување кои ги дал пред Обвинителството за организиран криминал и корупција.

На тоа обвинителката Бислимовска не се противеше, па сведокот си го препозна потписот. На прашање на адвокатот Медарски зошто случајот не го пријавил во Струмица, туку во Скопје, сведокот Сачевалиев одговори дека тоа го направил зашто стравувал дека Заев како градоначалник можел да го дознае тоа и да влијае.

Кога адвокатот го праша сведокот зошто продолжил да контактира со Заев откако го пријавил случајот, Иван Николов Сачевалиев рече дека на 10 март 2015 година, Заев му се јавил последен пат утрото во 9:45 и му рекол: „Земи тој милион што го имаш да го платиш и не ти чини тоа што го правиш…И ми затвори телефон. Потоа вечерта си го чув името од Заев во Универзалната сала.Па почнаа да ме прашуваат моите за што станува збор и им реков дека сум бил во Обвинителството“.

Бизнисменот Иван Николов Сачевалиев претходно во сведочењето за случајот „Поткуп“ повтори дека во 2013 година, кога Зоран Заев беше градоначалник, знаел дека тој треба да откупи државно градежно земјиште и му се јавил за да дојде кај него за 15 минути во градоначалничкиот кабинет во Струмица. Му рекол дека може да го откупи земјиштето за 70 денари од квадратен метар, но дека ќе треба да плати плус три евра – едно евро за него, едно за СДСМ и едно евро за црквата.