Американскиот милијардер Илон Маск го нарече шеф на Фондот за отворено општество Џорџ Сорос мизантроп, кој во основа го мрази човештвото на фундаментално ниво.

„Сорос во основа го мрази човештвото и ги поддржува плановите кои ја нагризуваат структурата на цивилизацијата“, рече Маск во интервју за американскиот публицист Џо Роган.

Маск истакнува дека клучната вештина на Сорос е „воочување можности за арбитража“.

„Сорос виде дека подобро враќање на инвестицијата е да се потрошат огромни суми пари на локални трки, бидејќи ако можете да го промените начинот на кој се применуваат законите, нема потреба да ги менувате законите. Тој е 100 отсто во право“, рече Маск.

Маск го нарече Сорос „главниот донатор на Демократската партија“ во САД.

Претходно, Маск изјави дека има намера да ја тужи Фондацијата Отворено општество за да го запре сузбивањето на слободата на говор од страна на организацијата.