FILE PHOTO: Marine Le Pen, member of parliament and president of the French far-right National Rally (Rassemblement National - RN) party parliamentary group, attends the questions to the government session at the National Assembly in Paris, France, October 10, 2023. REUTERS/Gonzalo Fuentes/File Photo

Француската десничарка Марин Ле Пен изјави дека холандските граѓани имаат право на самоопределување, што вклучува потенцијално излегување од Европската унија, споредувајќи ја ситуацијата со Брегзит, пренесува „Euroactiv“, повикувајќи се на радио „FranceInter“.

Изборната платформа на новиот премиер на Холандија, екстремната десница, Герт Вилдерс, вклучуваше референдум за „Негзит“, односно потенцијално излегување од Унијата, што Ле Пен го поддржа и коментираше дека убедливата победа на десницата во Холандија е јасен показател дека Европејците ја преиспитуваат политиката на ЕУ и сакаат да ја контролираат миграцијата во нивните земји.

Марин Ле Пен ги повика француските гласачи да ја стават партијата на Емануел Макрон во малцинска позиција на следните избори за Европскиот парламент во јуни 2024 година.

Анкетите покажуваат дека партијата Национален митинг, предводена од Ле Пен, ќе освои 28 отсто од гласовите, во споредба со 24 отсто од Преродбата на Макрон, додека ниту една друга партија не надминува 9 отсто од вкупните гласови, според написите во медиумите.

„Европската унија е технократска структура која работи на принципот на казни, закани и санкции“, рече Ле Пен.