Европската унија и нејзините партнери повторно ја вклучија Србија во групата на проблематични земји, овојпат затоа што забележаа дека сме една од оние земји преку кои „различни“ луѓе се обидуваат да ги заобиколат санкциите наметнати на Русија и таму да испорачаат производи или делови. кои се на списокот на санкции, бидејќи може да се користат за производство на оружје и да се користат на украинскиот фронт.

Србија не воведе санкции кон Русија, што ја направи интересна и привлечна за оние кои сакаат различна стока да стигне до Русија, анализира Форбс Србија. Некој имал лоши намери, а на некој не му било важно да ги прекрши санкциите туку да го спаси својот бизнис. Гледаме дека директниот извоз на производи под санкции од Србија во Русија е намален на нула. Тоа е добра вест, вели Даниел Фери, портпарол на Европската комисија. Една од причините беше тешкотијата на плаќање, бидејќи околу 70% од рускиот банкарски сектор (читај најголемите банки) е исклучен од системот СВИФТ и речиси отсечен од светот на оние кои воведоа санкции. Предноста на Србија беше што банките можат непречено да вршат платежни трансакции со Русија.

Најмалку три банки продолжуваат да одржуваат платежни трансакции, потврдија за Форбс Србија, два независни извори запознаени со банкарскиот сектор, но побараа да останат анонимни поради чувствителноста на темата. Ако Србија не воведе санкции и може слободно да тргува со Руската Федерација (ако не се работи за производи под санкции), нејасно е зошто институциите не сакаат да зборуваат за тоа? Народната банка на Србија не сакаше да одговори на прашањето на Форбс Србија за тоа кои банки вршат платежни трансакции со Русија од почетокот на војната во Украина.