Ако сакате да изгубите тежина, водете љубов! Така е: поголемата активност меѓу чаршафите се чини дека е одличен лек за да заборавите на храната и да не добиете вишок килограми.

Ако размислите добро, ова откритие е нешто што отсекогаш го знаевте, или барем секој од нас ќе може да каже дека сексот може да помогне да се намали нервниот глад и потребата да се најде утеха во храната што често предизвикува неуспех во диетата.

Овој пат, истражувачите од Универзитетот Јорк во Торонто и го потврдуваат тоа: ако навистина сакате да изгубите тежина, треба да имате повеќе секс.

Канадските научници дошле до заклучок дека задоволувањето на нашиот сексуален апетит и споделувањето радост со партнерот не спречува да се прејадуваме благодарение на производството на окситоцин, таканаречениот „хормон на љубовта“, кој нашето тело го произведува, на пример, дури и после оргазам , кој поттикнува чувство на задоволство.

Истражувачите ја испитувале количината на окситоцин во крвта на примерок од луѓе на возраст меѓу 27 и 50 години, пренесува Novi list.

Учесниците потоа беа подложени на ДНК тест за да се анализираат варијации во генот на рецепторот на окситоцин.

Излегува дека во зависност од видот на генот присутен во ДНК на една личност, окситоцинот делува повеќе или помалку ефикасно.

Поединците кои имаат поактивен ген, односно ген кој подобро реагира на окситоцин, се позаштитени од прејадување и помалку се склони да се препуштат на слатките искушенија.

Истражувачите потоа дојдоа до заклучок дека ако зголемувањето на окситоцинот може да го намали апетитот и да овозможи поголема самоконтрола на масата, стимулирањето на неговото природно ослободување во телото може да значи дополнително оружје против нарушувања во исхраната.

А сексуалната активност всушност би можела да биде идеален начин.