Топлото време често значи поголем ризик од болести поврзани со топлина, повеќе активности на отворено и повеќе убоди од инсекти.

Институтот за јавно здравје објави неколку совети за справување и заштита од топлото време.

УХМР најавува дека Македонија до средина на следната недела ќе биде во портокалова фаза, а температурите ќе достигнат и над 40 степени.

Особено топло ќе биде од четврток до средината на следната седмица кога на повеќе места ќе биде активирано портокалово ниво за опасност од високи температури.