Србија ќе забрани употреба на тенки пластични кеси и ќе воведе задолжителна наплата на биоразградливи, најави српското Министерство за заштита на животната средина.

Како што објави „Политика“, претставници на Министерството рекле дека Србија, иако не е членка на ЕУ, ќе ги примени сите мерки од неодамна усвоената Директива за пластика.

Според Директивата од февруари годинава, до крајот на 2019 година максималната годишна потрошувачка на кеси се ограничува на 90 по лице.

Во Србија годишно се трошат околу 20 милиони евра за набавка на пластични кеси, а 30 до 40 отсто од нив се фрлаат, што во значителна мерка влијае врз загадувањето на животната средина. Една кеса трговците ги чини во просек околу еден динар. Граѓаните во просек трошат седум кеси дневно, односно 2.555 годишно.