epa07682125 Participants during the 'Skopje pride', the first gay parade in Skopje, Republic of North Macedonia, 29 June 2019. Representatives of LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender) organisations and their supporters are taking part in the event. The Pride parade also commemorates the 50th anniversary of the Stonewall Riots in New York City, USA, when a police raid at the Stonewall Inn in Greenwich Village sparked riots leading to the gay liberation movement. EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Утре од 15:00 часот во централното градско подрачје во Скопје ќе има посебен режим на сообраќај поради „Парадата на гордоста“.

– Утре во 17:00 часот ќе се одржи настанот „Парада на гордоста“ во централното градско подрачје во Скопје. Од тие причини, Одделението за безбедност на патниот сообраќај при СВР Скопје, почнувајќи од 15:00 часот, ќе преземе мерки за посебен режим на сообраќај во централното градско подрачје, соопшти МВР.

Од МВР апелираат до граѓаните да ги почитуваат наредбите што ги издаваат полициските службеници по сообраќајниците каде што ќе се одвива настанот.