Лидерот на српската партија ЛДП Чедомир Јовановиќ по излегувањето од болница зборува за својата борба со коронавирусот во разговор за српската 1ТВ.

„Тоа што луѓето можат да го прочитаат и слушнат е точно. Но, недостига чувството кое ќе го стекнете кога же се соочите со искуството. Опасноста дека можам некого да заразам постојано ми беше во умот. Сте ги изложиле на опасност пријателите и семејството, за тоа размислував повеќе од било што друго. Ние како општество направивме многу погрешни чекори, вообичаено сме паметгни кога удирамењњ со глава во ѕид. Болеста не бира. Голема е одговорноста кога ќе разбирате дека некого можете да заразите“, рекол Јовановиќ

Според него, медицинскиот персонал не правел разлика во пристапот кон него и останатите пациенти, биле внимателни и одговорни со сите.

„Оваа маска, би ја изел повеќе пати до сега, но таа ме чува и мене и другите. Една ноќ дојдоа 320 луѓе на Инфективната клиника и не знаете како да им помогнете. Изгубив многу килограми едвај личам на себе“, вели Јовановиќ во интервјуто.

Тој нагласува дека неговото шестчлено семејство е во добобра состојба.