Во согласност со спогодбата, таа го осуди на затворска казна, која тој веќе ја одлежа. Тој помина пет години во затвор во Обединетото Кралство.

По читањето на пресудата, обвинителството веднаш го повлече барањето за екстрадиција на Асанж, што беше голем момент со оглед дека основачот на Викиликс помина години на суд обидувајќи се да избегне екстрадиција во САД. Судијата рече дека американската влада се согласила да не води понатамошна кривична постапка.

Асанж се насмевна кога таа му честиташе роденден (наредната недела ќе наполни 53 години), велејќи дека се надева дека ќе го започне својот нов живот на позитивна нота.

На сослушувањето на Северните Маријански Острови, Асанж (52) се изјасни за виновен по едно обвинение за заговор за добивање и објавување доверливи документи за одбрана на САД.

Тој сега е слободен човек и може да се врати во родната Австралија по години во егзил. Платформата на Асанж Викиликс објави илјадници доверливи американски воени документи за американската инвазија на Авганистан и Ирак.

Вашингтон тврдеше дека Австралиецот со тоа ги загрозил животите на американските агенти и дека нема оправдување за неговите криминални дела. Неговите поддржувачи, од друга страна, го слават како херој кој беше обвинет за откривање американски злосторства.

Во 2010 година, меѓу другото, Викиликс објави видео од американски воени хеликоптери кои убиваат цивили во главниот град на Ирак, како и информации за стотици цивили убиени за време на американската инвазија на Авганистан.

Британската полиција го уапси Австралиецот во 2019 година во амбасадата на Еквадор во Лондон, каде што престојуваше седум години.