Владата ќе има регионален пристап кон еколошкиот проблем и затоа ќе отвориме четири регионални депонии за собирање и преработка на отпад, најави денеска вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев на обраќањето на конференцијата „Загаденоста на воздухот и нерегулирани депонии“, во организација на Балканската асоцијација за животна средина (БЕНА).

„Треба да се определиме за похрабри чекори кон решавање на проблемите со животната средина.Прв ваков чекор е да се реши проблемот со дивите, но и со организираните депонии на смет во државата.Втор чекор е решавање на проблемот со отпадните води кои треба да се соберат во организиран канализационен систем и да бидат прочистени пред да се пуштат во природните води.Средствата кои беа планирани за изградба на карго-аеродром во близина на Штип, околу 40 милиони евра, за кој нема финаниска исплатливост, ќе гледаме да ги пренамениме токму за овој проект“, рече Анѓушев.