Парламентот на Непал ја резибра Бидја Деви Бандари за претседател на земјата, три месеци по парламентарните избори.

Бандари, која стана претседателка пред двеипол години, беше поддржана од владејачката Комунистичка партија на Непал, која има има најмногу места во Парламентот.

Претседателката на Непал има претежно церемонијални функции, а мандатот и е пет години.