Седницата за Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците се одложи поради координацијата на политичките партии, по барање на пратениците од ВМРО-ДПМНЕ. На денешната седница не беа присутни претставниците од државните комисии за да ги образложат извештаите за нивното работење во текот на 2017 година, а притоа за нивното отсуство не го известиле ниту Собранието.

Иако беше најавен за денеска, сепак, извештајот на СЈО ќе биде презентиран в среда од страна на специјалната јавна обвинителка Катица Јанева.

На денешната седница на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците претседателот Александар Кирацовски и пратениците на ВМРО-ДПМНЕ највеќе се спореа околу тоа дали на расправата треба да бидат присутни и претставници на државните комисии, кои, според досегашното искуство, треба да ги бранат извештаите за сработеното.