Лидерите на Европската Унија синоќа се согласија да го обноват долгорочниот буџет на ЕУ и да формираат огромен фонд за наплата за справување со последиците од коронавирусот и да помогнат во обновата на опустошените економии на блокот.

„Оваа пандемија ги става нашите општества под сериозен напор. Благосостојбата на секоја земја членка на ЕУ зависи од благосостојбата на цела ЕУ. Сите сме заедно во тоа “, рече претседателот на Европскиот совет, Чарлс Мишел.

Тие се согласија да ѝ зададат задача на Европската комисија да го обнови наредниот седумгодишен буџет на ЕУ, кој влегува во сила на 1 јануари, како и да изготви план за масовно закрепнување. Иако не беше ставена бројка на тој план, официјалните претставници веруваат дека ќе бидат потребни 1-1,5 трилиони евра.

„Има само еден инструмент што може да ја испорача оваа големина на задачи за закрепнувањето и тоа е европскиот буџет што е јасно поврзан со фондот за наплата“, рече претседателот на Европската комисија, Урсула фон дер Лејен.

Сепак, длабоките разлики остануваат меѓу државите за тоа како да се финансира потребната помош. Земјите од Северна Европа, како Холандија и Германија, генерално не се подготвени да делат преголем долг.

Италија, која досега имаше најголема смртност во Европа, ги повика своите партнери во ЕУ, особено побогатите земји од северна Европа, да покажат поголема солидарност.