Што е тоа што нè привлекува кон некоја личност и не одбива од друга? Откријте кој е најмоќниот афродизијак

Човекот е општествено и сексуално суштество. Дефиницијата за еволуција низ неговата долга историја најдобро го опишува неговата срж – поврзаноста со природата и сопствените инстинкти во обидот да се преживее, но и да се најде соодветен партнер за продолжување на видот.

Често се посочува дека бројни фактори на човечкото тело влијаат на нивото на сексуална привлечност, но најчесто се работи за физички изглед и невербален говор на телото, додека ретко се споменува феромон – моќен афродизијак кој многу влијае на сексуалната привлечност.

Феромони – мирис на телото

Хемикалиите кои ја стимулираат биолошката и сексуалната привлечност, односно феромоните, во голема мера влијаат не само на привлечноста што ја испуштаат, туку и на начинот на кој човекот и неговото тело реагираат на луѓето во околината и на крајот кон кого се сексуално привлечени.

Од гледна точка на еволуцијата, феромоните укажуваат со кого човекот е најкомпатибилен за парење, изјави за порталот The good trade д-р Мајк Андерсон, кој се занимава со човечката сексуалност. На пример, за време на менструацијата, жената поживо и поинаку ги доживува мирисите, а додека овулира мирисот на партнерот го доживува како многу експресивен и посебен. Затоа, постојат бројни начини на согледување на феромоните во различни фази од животниот циклус, затоа тие навистина играат важна улога во перцепцијата на луѓето.

Феромоните го претставуваат мирисот на сопственото тело и начинот на кој човекот „зрачи“.

Дали сте забележале дека кога прегрнувате одредени луѓе или земате некое парче од нивната облека, секогаш има различен мирис? Токму овој мирис ги дефинира искуствата на поединечна личност, дали силно привлекува или одбива и на тој начин го претставува главниот фактор на привлечност.

Имено, таа се заснова само на инстинктите кои се предодредени со еволуцијата за секој човек и на тој начин ја формираат основата за преживување и наоѓање партнер.

Како природно да се влијае на зголемувањето на феромоните?

Природниот мирис на телото има значително влијание врз луѓето, но дали може некако да се влијае на него? Еден од природните начини за зголемување на феромони е редовното вежбање – имено, докажано е дека потењето е тоа што лачи полови феромони. Од друга страна, на пример, недостатокот на сон и одмор има негативно влијание врз телото, а поради неурамнотежено ниво на хормони доведува до пад на феромони.

Освен тоа, конзумираната храна, како целерот и тартуфите, позитивно влијае на феромоните, како и воздржувањето од секс и мастурбација – бидејќи му даваат време на телото да се опорави и да го зголеми нивото на хормоните.