Мораме да водиме грижа и да бидеме креативни во изнаоѓање на решение за името. Многу е важна временска рамка за носење на одлуките, вели премиерот Зоран Заев во неделното интервју на Радио Слободна Европа.

– Можеби конечното решение ќе биде врзано со гласањето на Македонија, како граѓани, со давањето на нашиот суверенитет на ЕУ, во која сакаме да бидеме членка и тогаш се отвара и Уставот, можеби и тука е решението, поради тоа што знаете дека Грција бара и промена на Уставот, заради промената на уставното име. Јас сум убеден дека креативноста ќе ги изнајде овие решенија – истакнува премиерот во интервјуто.

На прашањето дали сѐ уште е оптимист дека проблемот што го имаме со Грција околу името ќе биде решен до самитот на ЕУ во јуни, тој вели дека е оптимист и дека оптимизмот го води и верува дека е од огромна помош за да гледа храбро, внимателно и суштествено на овој сериозен процес.

– Сериозен, оти еве 27 години постои, а не се решил. Верувајќи дека навистина е вистинско време за решение и фала богу не сум сам оптимист, има и други оптимисти во државата, пред сè луѓето кои ми помагаат, мнозинството граѓани во нашата земја – додава Заев.

Во интервјуто посочува дека е можно да се дојде до решение пред Самитот на Советот на ЕУ.

– Јас сум поприлично убеден, кога веќе дојдовме до овие скалила до кои сме дојдени, дека е можно решение пред самитот на Советот на ЕУ- посочува премиерот Заев во интервјуто за Радио Слободна Европа.