Премиерот, Зоран Заев, вели дека се чека првата правосилна пресуда против осомничени поранешни функционери за злоупотреби за да биде поставен бројчаникот на Порта Македонија, кој ќе ги пресметува вратените средства одземени од државата. Како што вели Заев во интервју за „Радио Слободна Европа“, за да можат да се вратат украдените пари по закон мора да има правосилна судска пресуда.

-Кога ќе падне ваква одлука тогаш приватно ќе го платам бројчаникот од 5-6 илјади евра. Како што гледате проверив колку кошта. Не затоа што мојата суета работи туку и да остане за спомен на следните генерации, како не треба, дека секој кој ќе украде треба да е свесен дека потоа ќе биде фатен – вели Заев.