Зад акцијата на Европската унија стои НАТО, кој се користи со политика на казнување и се обидува да ја демонизира Русија, изјави денеска портпарлоката на руското Министерство за надворешни работи Марија Захарова.

– НАТО стои зад Европската унија. ЕУ е актрактивна политичка конструкција со моќната Северноатлантска алијанса зад себе, истакна Захарова.

Таа оцени дека „задачата е да се демонизира Русија“ и оти она на што сега сведочиме е дел од „долгорочната програма на неконтролирана русофобија“.

– Тоа е прашање не само за Русија како држава, туку прашање на Русите и рускиот народ“, изјава Захарова.

Таа нагласи дека САД и Обединетото Кралство стојат зад провокацијата во Салсбери и оти доказ за тоа се бројот на протераните руски дипломати.

– Да не беа денешните бројки, ќе нагаѓавме за причините на овој ѓаволски настап кој го изведе Обединетото Кралство или за реалната корист од целата ситуација, рече Захарова.

Таа потенцираше дека Русија однапред се подготвила за акцијата на британските сојузници.

– Сосема природно, по Самитот на ЕУ ние сфативме што ќе се случува и се подготвивме за тоа, изјави портпаролката на руското МНР.