Извори од лидерската брифираат дека претседателот на СДСМ, Зоран Заев аргументирал дека предлозите на Мицкоски за избори наесен, во септември се несоодветни, пред се од здравствен аспект, затоа што следи нов пик, ризик поголем за здравјето на граѓаните.

Заев му рекол на Мицкоски дека избори во септември се избори во непознато, долг период без Собрание, загрозени и здравје и демократија и економија, што е крајно неодговорно.