Традиција да ги склопуваме рацете додека се молиме е полна до духовна симболика,објаснува зен будистичкиот монах, Шинмио Масуно во книгата „Можностите на едноставното живеење“.

Кога ќе ги склопите рацете тогаш може да го смирите раздразнетиот ум. Со Gassho положбата на рацете вие се молите за неокго или разлислуваме за нешто и затоа левата рака сте вие, а десната она другот за кое се молите. Би ве посоветувал да одвоите малку повеќе време за молитва и не само кога одите на гробишта или во верско светилиште.

Кога ќе ги склопиме рацето тоа исто значи и благодарност и тогаш нема место за судир на нештата. Она што ќе го помислите или изустите додека се миолите ви го ублажува бесто и раздразнетоста.

Убаво би било да во домот посветите еден простор каде ќе може во денот да ги склопите рацете. Тоа не треба да биде олтар или храм, може да биде столб или агол на кој ќе обесите амајлија или талисман – место во кое ќе можете да се повлечете. Овој мал чин ќе ви донесе чудесен духовен мир.