Компјутерите се загреваат, понекогаш до точка што дури и се прегреваат и се исклучуваат. Сега француската стартап компанија Qarnot го искористува она што за повеќето од нас е непожелен ефект. Тие продаваат крипто-валутни грејачи, кои „рударат“ крипто валути, а исто така го загреваат домот.

Официјално наречен QC-1 крипто греалка, уредот изгледа како црн радијатор украсен со решетка и дрвен врв. Сместени во внатрешноста на крипто-валутниот грејач се две AMD графички процесорски единици (GPU) (Sapphire NITRO + Radeon RX 580 со 8GB RAM меморија). GC-1 рудари низ етерот, но корисникот може да го насочи уредот да рудари друга криптовалута, како litecoin или bitcoin.

Според Qarnot, потребни се 10 минути за да се постави QC-1. Се поврзува онлајн преку етернет кабел, а сопственикот може да го следи напредокот во рударството на грејачот или да активира засилувач за греење со придружна апликација. Qarnot не зема дел од крипто валутите кои ќе ги „рудари“ QC-1, така што потрошувачите ќе можат да профитираат и да им биде топло.

Според проценките на Qarnot нивниот грејач за криптовалентност може да ми носи во просек од 120 долари за етер месечно. Опремата чини 2.900 евра и ако се порача пред 20 март, ќе пристигне околу 20 јуни.