Филмот „Исцелител“ на режисерот Ѓорче Ставрески ќе биде прикажан на најголемиот меѓународен филмски фестивал во Бугарија – „Софија филм фест“. Филмот ќе се натпреварува во балканската програма во конкуренција со 12 други филма кои ги вклучуваат најуспешните балкански кино остварувања од последната година.

„Исцелител“ ќе има три прикажувања за време на фестивалот, на 13-ти, 15-ти и 22-ри март.

Во балканската програма оваа година се и: добитникот на златна мечка на Берлинскиот филмски фестивал, романскиот филм „Не допирај ме“, на Адина Пинтилие, добитникот на специјалната награда во Карлови Вари, босанскиот „Мажите не плачат“ на Ален Дрљевиќ, добитникот на награда на Трибека, грчкиот „Синот на Софија“ на Елина Псикоу, добитникот на главната награда на фестивалот во Токио, турскиот филм „Зрно“ на Семих Капланоглу и други.

Ова е 22-ро издание на „Софија филм фест“. Фестивалот е во листата на врвни 50 светски филмски фестивали според престижното списание Варајати, а престставува и еден од најзначајните филмски настани во Европа акредитиран од ФИАПФ. На фестивалот досега присуствувале етаблирани филмски професионалци како Питер Гринавеј, Јиржи Менцел, Никита Михалков, Мики Каурисмаки и други. Оваа година Вим Вендерс и Милчо Манчевски ќе ги претстават своите најнови филмови, а култниот американски режисер, Абел Ферара ќе добие специјална награда за придонес во филмската уметност.

Главните улоги во филмот „Исцелител“ ги толкуваат: Благој Веселинов и Анастас Тановски, а останатите улоги: Аксел Мехмет, Димe Илиев, Александар Микиќ, Мирослав Петковиќ, Симона Димковска и други. Автори на музиката се Бранислав Николов, Пеце Трајковски-Брада и Гоце Јованоски, директор на фотографија е Дејан Димески, монтажер Мартин Иванов, а сценарист, режисер и продуцент е Ѓорче Ставрески. Филмот е во продукција на Фрагмент филм од Скопје.