Идеална разлика во години

Според една студија објавена во Журналот за економија на населението, задоволството од бракот значително се намалува кај паровите со поголем јаз во возраста во споредба со оние со слична возраст. Поточно, паровите со старосна разлика од нула до три години покажале поголемо задоволство од оние со разлика од четири до шест години. Исто така, паровите со празнина од четири до шест години покажаа поголемо задоволство од оние со јаз од седум или повеќе години. Општо земено, задоволството во бракот се намалувало како што се зголемувала разликата во возраста, пишува Brides.

Исто така, вреди да се напомене дека, во просек, и мажите и жените покажале повисоки нивоа на брачно задоволство кога се во брак со помлади партнери од оние со постари сопружници, без оглед на разликата во годините.

Дали разликите во годините навистина се важни?

Додека разликите во годините имаат способност да влијаат на долговечноста и задоволството на врската, тоа не е единствениот одлучувачки фактор за тоа дали заедницата ќе биде успешна или не. Како и со сите нешта во животот, не постои златно правило кое треба да се следи кога станува збор за врските, а горенаведените статистики само се обидуваат да ги идентификуваат и анализираат моделите на врската