Левица поднесе кривична пријава до премиерот Зоран Заев поради загрозување на уставниот поредок на државата. Го осудуваат Заев за прифаќање на „Република Илинденска Македонија“ за севкупна употреба.

Според Димитар Апасиев, со официјалните изјави на премиерот од 17ти мај, државата е доведена во зависна положба од друга држава.