Марко Марковиќ GP е предводник на новата генерација млади креативни, успешни и влијателни луѓе, кои користат дигитални платформи за изразување. Тој ни го раскажа своето искуство со говор на омраза и негативната страна на неговата професија.

На вашиот Јутјуб канал креирате содржина која едуцира, забавува и инспирира. Како се одлучувате што конкретно ќе работите и за што ќе биде моменталната интеракција со вашата публика?

Актуелните трендови и случувања во светот, или пак во нашата земја, се еден од повеќето фактори кои влијаат врз тоа што ќе снимам следно на мојот Јутјуб канал. Со тоа, содржината што ја прикажувам е секогаш во тек, свежа и интересна за големиот дел на гледачи кои исто така се интересираат за новонастанатите случки: нова видео игра, нов производ или пак нешто сосема друго. Но, повеќето од видеата се базирани врз тоа што мене лично ми се случува во секојдневниот живот, и ако сметам дека е интересно, поучно или забавно да се сподели – го споделувам на мојот канал, најчесто во вид на „влог“. Ако ништо не ми се случува што е интересно во тој период, снимам гемплеј (играм) некоја нова игра. Ако пак ни во гејминг полето нема нешто интересно, споделувам или коментирам за некои новости, трендови што се актуелни во моментот. И така натаму…

Стримови, видеа, кратки филмови, гемплеј од игри се само дел од вашата работа. Која форма на комуникација по вас е најподлежна на говор на омраза, клевета и негативни коментари?

За жал, нема форма на комуникација која не е подлежна на говор на омраза во денешно време. Секако, со Интернетот сметам дека како и многу други работи, така и говорот на омраза стана екстремно лесен да се шири во коментари по социјални мрежи, стримови, видеа и практично секаде каде што е дозволено корисник да искоментира нешто. Но, ако треба да издвојам, би рекол дека формите за коментирање под некоја онлајн слика, видео, стрим, пост, што и да е, се местата кои што се најзаситени со говор на омраза на Интернетот. Секако, и приватните пораки по социјалните мрежи, односно „чатовите“, би рекол дека се исто толку подлежни да содржат говор на омраза.

Целосното интервју прочитајте го на ПОРТРЕТ. дигитал