Потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Владо Мисајловски на прес-конференција изјави дека Владата на Заев е разнишана, а за тоа најдобар показател била неговата провидна игра и предлогот за широка Влада, во која, како што вели, Заев ќе одбирал кој ќе раководи со ВМРО-ДПМНЕ.

„ Зоран Заев, по криминални и украдени избори, по злоупотреба на вонредна состојба, по извршен масовен поткуп, по притисоци, закани, уцени, по менување изборен законик на пет минути пред почеток на изборна кампања, во услови на пандемија, карантин, поделени пакети, по задолжувањето на државата за повеќе од една милијарда евра, јавни дава некаква понуда за заедничка влада.

Овој негов предлог може единствено да се толкува како сламка на спас на кариерата на Зоран Заев и неколку луѓе околу него. Предлогот за влада дојде само три дена откако лажно се храбреа со тенкото мнозинство, а веќе следниот ден немаше кворум за работа во Собранието“ изјави Мисајловски.

Тој додаде дека од вештачката радост за наводното стабилно мнозинство во Собранието, за три дена стигнала понуда за широка влада зошто Заев знае дека владата е на стаклени нозе и не може да функционира.

„ И Заев и СДСМ и сета јавност треба да знаат дека пактови со мафија нема, ниту пак ќе поддржиме. Прво ќе ве поразиме, а потоа ќе следува одговорност. ВМРО-ДПМНЕ единствено му должи на македонскиот народ, на граѓаните на Македонија, на активистите, симпатизерите што покажаа единство, цврстина, борба, жар, карактер, пркос, инает и пред се желба за подобра Македонија. И затоа се ќе сториме ним да им се оддолжиме и сите заедно да направиме влада која ќе биде сервис на граѓаните. Влада која ќе биде од народот за народот и никако поинаку“ рече тој.

Мисајловски ѝ порача на власта дека ако мислат дека има најмали шанси за пакт тоа нема да се случи.