Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски во утринската програма „Ја сакам Македонија“ на Сител Телевизија вели дека ВМРО-ДПМНЕ е единствената патриотска партија во Република Македонија.

Според него, ВМРО-ДПМНЕ нема да биде беспоговорен апологет за некое решение за кое партијата ќе заклучи дека не одговара  на државните и стратешки интереси.

-Македонците не треба да стравуваат. ВМРО-ДПМНЕ било, е, и ќе остане на браникот на одбрана на македонските државни и национални интереси. И не секогаш тоа треба да води во насока да ВМРО-ДПМНЕ биде алиби за туѓиот неуспех. Во овој процес кој во моментот го води Владата на СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ нема апсолутно никакви информации, освен онаа информација која што беше презентирана, а тоа беше т.н. сет на идеи, рече Мицкоски.

Според него, оттогаш наваму во самиот процес има осцилации, односно, во еден момент има напредок, во друг момент има оптимизам, па План А, па План Б итн.

-ВМРО-ДПМНЕ нема да дозволи Република Македонија да капитулира во овој процес, без разлика на овие хаотични изјави кои во моментот ги слушаме од Владата на РМ и ќе повторам, ВМРО-ДПМНЕ нема да поддржи било какво решение што ќе значи промена на устав, а со цел промена на уставно име. Околу идентитетските одредници воопшто не треба да се преговара, ниту пак, ВМРО-ДПМНЕ ќе преговара, вели Мицкоски.