Будењето рано наутро речиси никого не прави среќен. Кога ќе се вклучи алармот, знаеме дека треба да станеме и да го започнеме денот, но сепак сме уморни и креветот е толку удобен.

Сосема е нормално дека нашата прва желба е да го притиснеме копчето за одложување и на тој начин да си дадеме неколку минути дополнителни сон.

И иако навистина не е проблем да земете дополнителни минути затворање на очите одвреме-навреме, ако редовно се борите со алармот на овој начин, всушност може да се чувствувате поуморни во текот на денот и да спиете полошо навечер.

За да разберете зошто не е добро да го одложувате станувањето наутро, важно е да разберете како функционира циклусот на спиење.

РЕМ фазата е клучна за регенерација

Кога ја ставаме главата на перницата, ни се спие и почнуваме да заспиваме. Тогаш сме во лесен сон. После тоа, доаѓа длабок сон, период на сон во кој нашето тело работи напорно за повторно да расте ткива, да изгради коски и мускули и да го зајакне имунолошкиот систем.

Откако ќе помине таа фаза, влегуваме во РЕМ фазата, за време на која нашиот мозок е многу активен и можеме да доживееме интензивни соништа. И покрај интензивната активност, РЕМ спиењето е многу закрепнувачко и неговата доволна количина е од суштинско значење за да се чувствувате остри и фокусирани следниот ден.

Кога алармот ни се огласува наутро, обично се ближиме до крајот на последниот РЕМ циклус и токму тогаш е најздраво да се разбудиме.

Доколку го одложиме станувањето и одлучиме да спиеме уште неколку минути, сонот во кој ќе успееме да западнеме нема да биде доволно длабок за телото навистина да добие дополнителна регенерација од него.

Уште полошо е ако успееме повторно да влеземе во РЕМ-спиење, а потоа алармот не разбуди среде него. Тогаш ќе имаме уште помалку енергија, а умот и телото ќе бидат збунети.

Обидете се да си легнете порано

Сето тоа може да го наруши нашиот метаболизам, да го намали нивото на енергија и концентрација и на тој начин да доведе до зголемен стрес, нервоза, ослабен имунитет и поголема склоност кон сезонски болести.

Иако ова може да звучи непривлечно, земете ги во предвид старите добри совети за подобар сон, како што се легнување порано, одвраќање од сите екрани најмалку половина час пред спиење, ограничување на попладневните и вечерните часови внесување на кофеин и алкохол и затемнување на просторијата пред кревет.

Ако навистина се трудите да се придржувате до нив, вашето тело ќе ви биде многу поблагодарно и поодморено отколку после пет дополнителни минути сон наутро, од што навистина немате корист.