Европската федерација на новинари отпочна кампања за подигање на свеста за лошите услови за работа на новинарите и медиумските работници во Западен Балкан и Турција.

Заедно со поддршката на нејзините филијали во регионот, ЕФЈ го фокусира вниманието на Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Македонија, Црна Гора, Србија и Турција, каде да се работи како новинар, често значи несигурност во работата, ниски плати и напади.

Оваа кампања има за цел да поттикне подобри работни услови со цел да ја поддржи продукцијата на квалитетно новинарство за правото на јавноста за пристап до информации.

#TrustInMediaSEE

 

Во продолжение, слушнете што имаат да кажат новинарите од регионот, вклучувајќи и од Македонија.