Папата Франциско на Велики четврток служеше миса во затворот „Реџина Коели“ во Ватикан, каде им ги миеше нозете на 12 затвореници. Меѓу нив, двајца муслимани, еден православен христијанин и еден будист.

„Секој има можност да го промени својот живот и да не биде жртва на осуда“ нагласил папата, кој во проповедот, пренесуван од Радио Ватикан, истакнал дека себе се смета за грешник.

Според христијанската традиција, на Велики четврток се обновуваат спомените од денот кога Исус Христос им ги миел нозете на апостолите и ja основал Евхаристијата за времена последната вечера. Тоа е врвот од Светата недела со кој се обновува споменот на последниот ден на Исус.

Папата и за време на патувањата во странство ги посетува затворениците.