Американскиот претседател, Доналд Трамп, забележа мала победа во правната битка. Имено, во Пенсилванија беше наредено да се прекинат сите понатамошни изборни активности во врска со потврдувањето на резултатите од изборите во таа држава.

Судијката Патриша Мекалоф нареди прекинување на верификацијата на изборните резултати по барање на републиканците.

Овој успех, иако далеку од можноста за поништување на предвидената победа на новоизбраниот претседател Џозеф Бајден, ги одржува во живот тврдењата на Трамп за изборни манипулации, пренесува „Вашингтон тајмс“.

Трамп објави на „Твитер“ дека одлуката на Пенсилванија е голема вест.

Адвокатскиот тим на Трамп наведува дека се спорни речиси 670.000 гласави за кои тие бараат да бидат отфрлени.